Baderom

Badet ditt kan være en tikkende bombe…

Ifølge de siste undersøkelsene Anticimex har gjort av 9000 bad rundt om i norske hjem, er hvert 5. bad i en slik forfatning at det bør helrenoveres omgående. Og ikke nok med det – halvparten av de øvrige badene må gjøres om i løpet av få år for å unngå skader. Skader på våtrom kan være vanskelig å oppdage, og man blir lett lurt av en lekker og moderne fasade. Bak flisene kan det imidlertid skjule seg fukt-, sopp- og muggskader. Skadene blir ofte først synlige i tilstøtende rom, og da gjerne et soverom. Ved ”stripping” av veggen mellom rommene kan man få seg en ubehagelig overraskelse, og tanken på at man, kanskje over lang tid, har fått alt annet enn helsebringende søvn, er skremmende. Utfallet kan være kroniske plager som allergier og astma.

En av årsakene til at det står ”dårlig til” med norske bad, kan være at vi ”dusjer oftere”, og utsetter badet for større fuktbelastning enn tidligere. Baderomsstandarden holder med andre ord ikke mål i forhold til dagens tøffe bruk. Andre årsaker kan være at det er ”slurvet” med membran, er manglende fall til sluk, dårlig utlufting eller rett og slett utilstrekkelig vedlikehold.

Dusjhjørner med vannsøl rett på flis er en utsatt konstruksjon, og dusjkabinetter er derfor å anbefale.
Når man bygger nytt, vil det på sikt ikke lønne seg å ”spare” inn kostnader til badet – det kan bli langt dyrere å reparere og pusse opp.”Selvgjort er velgjort” gjelder ikke alltid – så la en fagmann gjøre jobben.

Ved kjøp av bolig er det viktig å lese boligsalgsrapporten nøye, og da spesielt punktet som omhandler våtrom. Fuktproblemer kan være vanskelig å oppdage, og takstmann bruker derfor et måleinstrument (protimeter) for å sjekke fuktverdiene. Er disse for høye kan det være et ”varsko” om at badet ikke er i tilfredsstillende forfatning.